Stabilitatea financiară a României rămâne robustă, dar este expusă la noi riscuri

0
485

Riscurile asupra stabilităţii financiare a României au crescut în ultima jumătate de an. În raportului prezentat astăzi de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, se arată că stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, dar riscurile au crescut, atât ca număr, cât şi ca intensitate.

BNR atrage atenția asupra unui risc intern apărut ca urmare a cadrului legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar și asupra unui risc extern generat de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Liviu Voinea a explicat că riscul sistemic intern nu se referă doar la Legea dării în plată, ci la suita de iniţiative legislative care îşi propun să intervină retroactiv în contractele de credit şi care afectează stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ.

Viceguvernatorul BNR a mai spus că pe lângă cele două riscuri noi, vulnerabilitățile din trecut s-au păstrat.

Prima vizează revenirea la politici fiscale prociclicepe, plan intern, iar absenţa altor măsuri fiscal-bugetare, va face ca deficitul României anul viitor  să ajungă până la 4 procente.

Cealaltă vulnerabilitate este generată de divergenţa politicilor monetare ale principalelor bănci centrale, în contextul în care Rezerva Federală a dat drumul la ciclul de creştere a dobânzilor.

Liviu Voinea a mai subliniat că avem şi un risc sistemic în scădere, respectiv riscul asociat creditelor în valută. Acesta este în scădere, întrucât creditele în lei au devenit majoritare în structura stocului de credite.

În raport mai sunt prezentate și câteva aspect pozitive: BNR a rambursat în totalitate împrumutul primit în anul 2009 de la FMI, sectorul bancar a continuat să se consolideze, iar riscul de contagiune s-a redus, stocul de credite în lei a devenit majoritar, iar accesul populaţiei la credite pentru achiziţia unei locuinţe s-a îmbunătăţit, dar riscă să se reducă din cauza recentelor iniţiative legislative.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ