Dosarele Panama sunt o „aspirină mediatică” la problemele cornice ale lumii

0
447

Apariția în spațiul public internațional a „Panama Papers” reprezintă o strategie de manipulare a opiniei publice cu scopul de a masca problemele cu adevărat grave cu care ne confruntăm. Această abordare mediatică evazionistă, care ne-a fost băgată pe gât, are rolul a stabili o altă agendă publică la nivel național, european și internațional.

Parcă prea ușor a trebuit să trecem cu vederea consecințele atentatelor de la Bruxelles și nemulțumirile cetățenilor cu privire la creșterea securității și îngrădirea libertății.

Fără a minimiza problema off-shorurilor și a banilor negri care trec prin aceste mecanisme insuficient reglementate vreau să atrag atenția asupra faptului că problemele acute ale lumii contemporane sunt altele.

Ce s-a dorit prin această bombă mediatică internațională cred că s-a obținut. Mass-media alocă spații generoase unor probleme „legale” și foarte bine cunoscute, dar nu mai vorbește nimeni de criza prin care trece Europa, de Brexit sau de riscul apariției unui nou Grexit, sau de nemulțumirile sociale și de discriminările din UE, de explozia extremismului și a atacurilor asupra centrelor de refugiați din spațiul comunitar. Problemele din  Marea Chinei de Sud, ori cele din Orientul Mijlociu au devenit banale și „merită ignorate”. Drumul forțat al Turciei autoritariste și șantajiste spre UE trebuie ignorat deoarece este mai bine să vorbim de „subiecte explozive”.

Așadar, prin numărul celor implicați și notorietatea persoanelor publice s-a dorit crearea unui șoc mediatic la nivelul publicului internațional. Instituțiilor de presă le-a fost întinsă o capcană pentru a-și umple spațiile mediatice cu Dosarele Panama,  iar cetățenii și-au reorientat frustrările spre un David Cameron, un Putin sau cine o mai fi pe acolo, deoarece meniul Panama este pentru toți – fiecare țară are câte un subiect.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ