Nagorno-Karabah scena unor noi lupte

0
278

Conflictul înghețat din Nagorno-Karabah s-a acutizat, iar Azerbaidjanul şi Armenia se acuză reciproc de acţiuni ofensive.

„Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce priveşte efectivele umane şi tehnice, iar un elicopter azer a fost doborât” – a declarat secretarul de presă al Ministerului Apărării al Armeniei, Arţrun Ovanisian. El a mai spus că există morţi de ambele părţi, după ce Azerbaidjanul  a efectuat lovituri aeriene asupra unor zone civile în Nagorno-Karabah.

La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzaţiile sunt „o nouă provocare” din partea Erevanului şi că niciun elicopter azer nu a fost doborât. În schimb forțele armate armene au încălcat de 127 de ori zona de demarcație cu Azerbaidjanul și au folosit mortiere și mitraliere grele.

Rusia a anunțat că monitorizează cu atenție situația din zonă.

Azerbaidjan şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 asupra regiunii Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ