În Statele Unite liderii din toată lumea caută soluții pentru o securitate nucleară sporită

0
317

La Washington se desfășoară astăzi cea de 4-a ediție a Summit-ului Securității Nucleare. Principalul punct de pe agenda întâlnirii îl reprezintă stabilirea măsurilor prin care teroriștii sunt împiedicați să obțină și să utilizeze arme nucleare.

În discursul din ajunul întrevederii președintele american, Barak Obama, le-a cerut partenerilor și aliaților să-și suplinească eforturile pentru a combate terorismul și pentru a preveni obținerea de arme nucleare de către aceste rețele.

Un alt punct de interes este reprezentat de consolidarea Tratatului de neproliferare nucleară – care împiedică răspândirea armelor nucleare. Acordul cu Iranul în materie de proliferare a armelor nucleare reprezintă un succes, deoarece „un Iran înarmat nuclear ar fi constituit o amenințare inacceptabilă la adresa securității noastre naționale, a aliaților și a partenerilor noștri – a mai spus Obama.

Liderul de la Casa Albă a explicat că, comunitatea internațională trebuie să rămână unită în fața provocărilor Coreei de Nord, mai ales după recentele teste nucleare. Sancțiunile suplimentare impuse Phenianului de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite arată poziția fermă a comunității internaționale.

La summit-ul din acest an participă 50 de lideri din toată lumea. O absență notabilă o reprezintă președintele rus Vladimir Putin. El a refuzat să participe din cauza „deficitului de cooperare” în faza de pregătire a forumului.

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis. La plecare spre Washington șeful statului român a declarat că în condiţiile actuale trebuie să fim nu vigilenţi, ci foarte vigilenţi deoarece există informaţii că grupări teroriste încearcă să achiziţioneze materiale radioactive.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ