Dezastru ecologic în județul Bacău

0
1357

Orașele Moinești și Dărmănești, precum și comunele Blăgești, Corbasca, Dealu Morii, Gura Văii,  Podu Turcului, Motoșeni și Stănișești, din județul Bacău, se află în pragul unui dezastru ecologic, după ce firma de salubritate Romprest a refuzat să mai ridice gunoiul.

Compania a sistat, de aproape o lună, prestarea serviciilor de salubritate, deoarece ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a comunelor și orașelor) nu a plătit facturi restante, în valoare de 2,1 milioane de lei.

Oamenii sunt disperați, deoarece se tem că vor izbucni epidemii de boli infecțioase, dar și că localitățile vor deveni insalubre și invadate de rozătoare.

Ei acuză primările că au încheiat contractele în mod superficial, dar și că UAT– urile au ajuns în incapacitate de plată pentru că au mărit în mod nejustificat salariile funcționarilor.

Primările acuză Rompret de plata unor servicii fictive

Situația conflictuală din județul Bacău a apărut ca urmare a încheierii unor contracte între primării și ADIS  dezavantajoase pentru populației.

Primarul din Dărmănești, Constantin Toma, a explicat că UAT-urile (unitățile administrativ teritoriale) au optat la momentul încheierii contractelor să plătească ADIS o taxă pe persoană, în timp ce ADIS plătește Romprest un preț pe tona de gunoi.

Din cauza scăderii numărului de locuitori primăria este obligată să plătească servicii neefectuate operatorului de gunoi.

O altă situație de neplată a serviciilor o întâlnim și la Motoșeni, unde operatorul nu poate ajunge din cauza lipsei infrastructurii, în schimb facturează și pentru cetățenii care nu beneficiază de serviciile de salubritate. Primăria Motoșeni nu poate încasa taxa de la acești oameni, deoarece ei refuză să plătească un serviciu de care nu beneficiază – a declarat un oficial din cadrul primăriei.

Cetățenii acuză primăriile că au fost încheiate contractele până în 2032 cu ochii închiși, pentru că au fost prezentate liste neactualizate cu locuitorii comunelor și orașelor  și că nu sunt clauze care să le permită renegocierea contractelor în funcție de evoluția demografică.

 O situație particulară la Podu Turcului

Locuitorii comunei Podu Turcului îl acuză pe primarul Gelul Ciorava că a adus primăria în incapacitate de plată, deoarece a crescut salariile funcționarilor nejustificat. Totodată, i se reproșează că forțează agenții economici să încheie contracte individuale cu Romprest, în schimbul eliberării autorizației de funcționare.

fotoAntreprenorul local, Cristi Petru Cucoș, a făcut cunoscut pe rețelele sociale că atunci când a mers la Primărie pentru a obține autorizația de funcționare i s-a spus că i se eliberează  doar dacă prezintă un nou contract de gunoi. El s-a plâns că nu are cu cine să încheie și i se pare nefiresc să încheie un contrat cu firma cu care primăria este oricum în litigiu. În încercarea de a-și salva afacerea a sunat la Romprest, care deține monopolul în zonă, și i s-a spus că prețul este de 65 de lei pe lună, chiar dacă el produce gunoi, doar câteva cartoane de la firma lui de papetărie.

 Medicii atrag atenția  asupra riscului izbucnirii de epidemii

Răspândirea gunoaielor prin localități reprezintă un factor principal de izbucnire a unei epidemii de hepatita A ( boala mâinilor murdare), au atras atenția medicii din localitate. Ei au explicat că deșeurile menajere sunt o bună sursă pentru înmulțirea rozătoarelor și hrana cânilor fără stăpân, care au devenit un adevărat pericol public pentru cetățeni.

Aceste gunoaie sunt o sursă de poluare și pentru mediu, mai ales acolo unde locurile de colectare sunt situare lângă albiile unor pâraie, cum este în cazul localității Podu Turcului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ