Moțiunea de cenzură o victorie pentru democrație, un eșec pentru Opoziție

0
535

Moțiunea „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, inițiată de PNL și USR a căzut. Ea a fost respinsă în plenul reunit al Parlamentului cu 159 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 23 de abţineri. Pentru ca să treacă avea nevoie de minimum 233 de voturi „pentru”. Din cei 465 de parlamentari au fost prezenţi 317 şi au votat 185.

PNL a încercat o demonstrație de vitalitate politică

Dezbaterea moțiunii și votarea acesteia a fost un bun prilej pentru Opoziție să se relanseze lupta pe scena politică. Liberalii și USR-iștii au profitat de ocazie și au scos în stradă câteva mii de susținători care au făcut un „zid uman” în jurul Palatului Parlamentarului. Ei au purtat pancarte și au scandat sloganuri: „Demisia PSDragnea”, „Ziua şi noaptea ca hoţii”, „Reţeta PSDragnea – dărnicia care te sărăceşte”.

Acesta a fost un bun prilej pentru preşedintele PNL, Ludovic Orban, să adreseze un mesaj efectivului de partid în mijlocul căruia s-a aflat.

Orban le-a promis susținătorilor săi că PNL va continua lupta pentru a scăpa România „din ghearele unei caracatiţe care încearcă să confişte statul român”, chiar dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă.protest

El a acuzat majoritatea parlamentară că este în slujba liderului PSD Liviu Dragnea și că liberalii  „vor apela la toate mijloacele democratice constituţionale pentru a împiedica adoptarea tuturor aberaţiilor fiscale împotriva economiei pe care le-a născocit acest Guvern și va încerca să împiedice adoptarea unor prevederi legislative care încalcă independenţa Justiţiei şi care creează premisele confiscării Justiţiei de către clanul lui Dragnea”.

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România au purtat în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, banderole albe cu două dungi negre, care simbolizează „statul paralel”, iar liderul Dan Barna, a afirmat că actualul Guvern este „chiar mai toxic” decât cel condus de Sorin Grindeanu.

PSD-ul ironizează Opoziția și continuă să facă apologia performanțelor guvernamentale

Preşedintele social-democrat, Liviu Dragnea, a consideră că textul moţiunii de cenzură a fost „plin de invective, de minciună” şi a ridiculizat Opoziția că nu a avut capacitatea de a se asigură că are cvorum. „Ne-am îngrijit să avem colegi în sală, ca să le asigurăm cvorum, să nu se facă complet de râs”,  mai spus liderul social democrat.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a explicat că România are o situaţie economică stabilă, sustenabilă și recunoscută de toate organismele internaţionale și le-a cerut parlamentarilor din Opoziție să nu mai răspândească ştiri false şi să încerce să vină cu soluţii pentru cetăţeni.

El nu a ezitat să spună că România are cea mai mare creștere economic din UE, de 7 la sută, și a doua în lume după China, iar „dumneavoastră şi din fericire pentru România, cred că mai staţi departe de guvernare o lungă perioadă de timp”.

Guvernul merge mai departe

Executivul Tudose a trecut testul primei moțiunii de cenzură fără emoții, iar opoziția a făcut un exercițiu democratic util în speranța că vor reuși să devină mai credibili în fața electoratului de dreapta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ