Corespondența lui Marcel Proust va putea fi citită GRATUIT pe internet

0
418

Corespondența integrală a scriitorului francez, Marcel Proust, urmează să fie digitalizată și publicată gratuit pe internet, de luna viitoare – potrivit France Presse.

Pentru început vor fi publicate online 200 de scrisori asociate Primului Război Mondial, moment care va coincide cu data de 11 noiembrie 2018, când se marchează centenarul armistiţiului.

Scrisorile publicate online vor fi însoţite şi de o transcriere. „Acest lucru va permite descifrarea scrisului lui Marcel Proust, întrucât acest lucru nu este întotdeauna uşor de făcut”, a declarat profesorul Francois Proulx.

Site-ul dedicat corespondenţei lui Proust va propune cititorilor şi o serie de link-uri spre articolele de presă la care fac trimitere unele dintre scrisorile cunoscutului romancier francez.

Proiectul editorial, va cuprinde în total 6.000 de scrisori expediate sau primite de scriitorul Marcel Proust și se va realiza în colaborare cu Universitatea americană Illinois, Universitatea franceză Grenoble Alpes, Institutul de Texte şi Manuscrise Moderne (CNRS) şi Biblioteca Naţională a Franţei.

Universitatea Illinois a achiziţionat peste 1.200 de scrisori şi continuă să cumpere şi altele atunci când bugetul îi permite, au declarat profesorul Francois Proulx şi bibliotecara Caroline Szylowicz, care se ocupă de colecţie.

Scrisorile lui Marcel Proust, considerat în trecut drept cel mai important scriitor francez din secolul al XX-lea, sunt cu regularitate adjudecate la licitaţii cu zeci de mii de euro.

ff0052904dbe118c1bf869fa7b45b087--marcel-proust-paris-art

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ