În Siria lupta împotriva SI a ajuns la final – COMBATANȚII europeni se ÎNTORC acasă

Liderii G7, îngrijorați că tinerii europeni radicalizați în Orientul Mijlociu urmează să se întoarcă în UE.

0
515
Luptătorii Forţelor Democrate Siriene după eliberarea orașului Raqqa - Miniștrii de Interne G7 la reuniunea de la Ischia (Italia) Sursa: Reuters și Site G7

Alianţa antijihadistă, Forţele Democrate Siriene, (FDS) au salutat astăzi „victoria istorică” împotriva grupării Statul Islamic, în fieful acesteia din Raqqa.

Purtător de cuvânt al FDS, Talal Sello, a „dedicat victoria întregii umanităţi”, în faţa unei mulţimi formate din lideri locali, membri ai Consiliului Civil din Raqqa şi combatanţi ai FDS, adunaţi pe stadionul municipal din Raqqa, ultimul bastion jihadist din oraş.

FDS nu au anunţat transferarea administrării oraşului către Consiliul Civil din Raqqa, deoarece este minat, ceea ce face practic imposibilă întoarcerea civililor în viitorul apropiat.

Victoria împotriva SI, la Raqqa, este analizată astăzi și la reuniunea, din Italia, a miniștrilor de Interne din ţările G7.

Ministrul de Interne italian, Marco Minniti, a declarat că între 25.000 şi 30.000 de combatanți de o sută de naţionalităţi (inclusiv 5.000 din Europa), care au luptat alături de teroriști, urmează să se întoarcă în țările de origine.

„Aceasta este cea mai mare legiune străină văzută vreodată”, a explicat Minniti, care a subliniat importanţa pentru Europa de a „dispune de un proces de control la frontiere din cauza riscului ca aceşti combatanţi să se alăture terorismului spontan”.

La summit participă și reprezentanți ai Google, Facebook, Twitter şi Microsoft, care sunt chemați să se alăture luptei împotriva terorismului pe Internet, deoarece „Web-ul este decisiv în procesul de radicalizare. Peste 80 la sută din convertiri şi radicalizări se fac pe Internet”, susţine Marco Minniti.

Prin invitarea la masa discuţiilor a reprezentanţilor celor patru giganţi web, care gestionează date cu caracter personal a milioane de utilizatori, G7 speră să obţină un angajament comun în lupta împotriva terorismului în declaraţia finală a summit-ului.

În iunie, Facebook, Microsoft, Twitter şi YouTube (Google/Alphabet) au anunţat crearea Forumului mondial de internet împotriva terorismului, o iniţiativă menită să acţioneze împotriva conţinutului jihadist pe web.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ