Populația din Catalunya vrea să intre în grevă generală în ziua referendumului pentru independență – INTERVIU din Barcelona cu intelectualul român, Demian Dorin

0
646

Românii în Spania se simt în siguranță, deși catalanii continuă să protesteze la Barcelona față măsurile de Guvernului de la Madrid, care a blocat referendumul din Catalunya. Separatiștii vor cu orice preț independența, iar peste o săptămână vor să boicoteze financiar țara, printr-o grevă generală.  

Globalizarea: Dle profesor Demian Dorin, Spania trece zilele acestea printr-o criză politică acută, după ce tensiunile separatiste, care păreau dezamorsate acum câțiva ani, au reapărut. Vice-preşedintele guvernului separatist din Catalunya, Oriol Junqueras, a declarat „că regulile jocului au fost alterate” ca urmare a reținerii oficialilor executivului separatist și a confiscării buletinelor de vot. Deci organizarea referendumului de la începutul lunii viitoare a fost compromisă. Care este starea de spirit a populație și ce așteaptă oamenii să se întâmple?

D. Dorin: O singură precizare aș avea de făcut, presa îi tot cataloghează pe catalani ca separatiști, dar ei sunt independentistas. Ei vor sa fie complet independenți, să formeze o țara nouă cu o constituție proprie și instituții adiacente. Legat de situația din Catalunya, aș spune că e calmă momentan. Oamenii încă protestează în fața Palatului de Justiție dar o fac în mod pașnic. Referitor la referendum oamenii de zi cu zi sunt destul de pesimiști, ei știu că un referendum ilegal le-ar compromite șansele unuia legitim mai târziu.

Globalizarea: În condițiile în care referendumul nu se va mai organiza care ar fi următorul pas pe care separatiștii intenționează să-l facă, presa din Spania ce scenarii prezintă?

D. Dorin: Referendumul e compromis, dar prin „târg” se vehiculează două scenarii. Primul va fi cel de săptămâna viitoare, când catalanii vor intra în grevă generală, un fel de boicot financiar. Nu vor munci, deci nu vor trimite bani către guvernul central. Al doilea scenariu e pentru alegerile catalane viitoare. Atunci fiecare partid catalan va spune fățiş poziția sa față de independență și dacă partidele pentru independență vor câștiga majoritatea parlamentară, atunci se vor autoproclama independenți.

Globalizarea: Cum privesc românii starea de tensiune din Spania, există un nivel de îngrijorarea?

D. Dorin: Românii cu care am vorbit sunt detașați de situație. Noi suntem calmi. Încă nu avem motive de îngrijorare. Românii care trăiesc în Catalunya sunt oameni care muncesc și s-au integrat în viața socială de aici. Câtă vreme Romania e o țară membră a Uniunii Europene avem o plasă de siguranță.

Globalizarea: Dvs. și ceilalți români pe care îi cunoașteți v-ați pus problema ce veți face în eventualitatea escaladării tensiunilor, ați putea să vă întoarceți în țară?

D. Dorin: Noi nu am plecat din țară alungați de cineva, să ne întoarcem când suntem iar alungați. A părăsi Romania e o decizie personala/ de cuplu la fel ca cea de a reveni în țară. Personal nu m-am gândit să mă întorc în Romania până când spitalele și școlile românești nu vor fi școli și spitale occidentale.

Cred foarte mult ca educația poate schimba întreaga lume, dar în Romania cu un ministru al Educație incult nu se poate schimba nimic. E doar o părere personală.

Globalizarea: Credeți că România are capacitatea să primească și să integreze un flux masiv de români în condițiile în care aceștia ar părăsi Spania?

România e o țară mare teritorial, deci toți românii de pretutindeni pot găsi o casa acolo. Repet, teritorial Romania are capacitate de găzduire, dar din punct de vedere administrativ mă tem ca nu.

thumbnail (6)În ultimul rând aș dori să adaug că situația din Catalunya are rădăcini adânci. Catalunya e o regiune foarte progresistă, aici oamenii militează mereu împotriva abuzurilor de orice fel: violența în familie, abuzurile Bisericii catolice, drepturile animalelor, etc. În Catalunya luptele de tauri sunt ilegale și privite dezgustător, pe când în restul Spaniei e sport național. Catalunya mereu privește înainte, pe când restul Spaniei e conservatoare și de aici foarte multe fricțiuni sociale. Poate Spania va vedea progresul ca pe un avantaj și mai puțin ca pe un factor distrugător și vor reuși să se așeze la masa tratativelor. După Trump și Brexit eu încă sper că mai există puterea de dialog între oameni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ