Rețelele sociale, Calul Troian al libertății de exprimare

0
457

„The internet is broken” afirma recent co-fondatorul Twitter, Evan Williams, iar ceea ce s-a dorit a fi o lume mai bună, în care toți să putem vorbi și să schimbăm în mod liber idei/opinii s-a transformat într-o povară.

Fie că vorbim de adolescenți și tineri deviați comportamental, fie că avem în față oameni dependenți de internet, ori de victime ale diferitelor forme de agresiune și de manipulare, lumea virtuală ne-a catapultat într-o altă  dimensiune existențială. Se pare că este o lume a violenței, a agresiunii, a minciunii și a comportamentelor instinctive și neinhibate ale omului, unde totul îți este permis.

Studiile de specialitate ne indică că peste jumătate din utilizatorii rețelelor sociale au fost victime ale agresiunilor în mediul online. Dacă e să ne raportam la dimensiunea acestui fenomen putem lua drept criteriu numărul utilizatorilor Facebook, despre care compania spunea recent că a ajuns la două miliarde.

Ceea ce numim astăzi libertatea de exprimare în spațiul online este de fapt libertatea de a hărțui, libertatea de a minți, libertatea de a manipula, într-un cuvânt libertatea de a distruge libertatea.

Putem afirma cu certitudine că noua revoluție informațională a generat cea mai mare inflație de comunicare din istoria umanității. Noul mod de viață îl face pe omul contemporan victima unui tsunami informațional, care-l înghite și îl face incapabil să filtreze informațiile ori să se protejeze.

Nereglementarea rețelelor sociale, sub pretextul apărării libertății de exprimare, a înrobit libertatea și a vulnerabilizat democrațiile.

MAI CITEȘTE: Despre opinia publică și controlul ei

Această problemă a devenit un imperativ, iar Facebook a acceptat săptămâna trecută să pună la dispoziţia Congresului american conţinutul mesajelor hackerilor implicați în alegerile prezidenţiale din SUA, anul trecut. De ce?

Știrile false, campaniile online ale hackerilor, conținuturile media cu crime, sinucideri, violențe transmise în direct fac din lumea virtuală principalul pericol la adresa libertății și a legitimității formelor de guvernare.

 Așadar, lumea virtuală a devenit o junglă în care fiecare face ce vrea fără să fie sancționat.

Dacă în lumea fizică, reală, socială nu-ți este permis să-ți falsifici identitatea ori să ai un comportament obscen etc. în lumea virtuală totul îți este permis. De aici până la haos a rămas să mai facem un pas.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ