Reformarea Consiliului de Securitate al ONU nu mai suferă amânare

0
274

Germania, Japonia, India şi Brazilia doresc locuri de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Mai multe ţări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au cerut, la cea de-a 72-a Adunare Generală a ONU, reformarea Consiliul de Securitate.

G4, format din Germania, Japonia, India şi Brazilia, apreciază că forul conducător al ONU, care poate decide sancţiuni şi autoriza recurgerea la forţă pe scena internaţională, „nu reflectă evoluţia realităţii mondiale” aşa cum ar trebui „pentru a putea acţiona în faţa unor provocări complexe”.

Consiliul de Securitate este neschimbat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cuprinde 15 ţări. Cinci sunt membri permanenţi, cu drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa, iar cele 10 locuri de membri nepermanenţi sunt ocupate prin rotaţie, pe perioade de doi ani.

Deciziile Consiliului de Securitate devin obligatorii pentru toate cele 193 de state membre ale ONU, dacă întrunesc nouă voturi şi nu se exercită niciun veto. În practică, cei cinci membri permanenţi – ţări care dispun de armament nuclear – au o influenţă puternică, iar consensul este obţinut de multe ori prin întruniri neoficiale, în diferite formule restrânse.

Franţa şi Mexicul pledează de patru ani pentru reformarea dreptului de veto în cadrul Consiliului, astfel încât membrii permanenţi să nu mai poată recurge la această modalitate de blocare a rezoluţiilor în cazul unor atrocităţi masive. Cel mai recent, Rusia a făcut uz de această prerogativă în legătură cu conflictul din Siria.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ