Spania stă pe un butoi cu pulbere după ce referendumul din Catalonia a fost compromis

Tribunalul din Barcelona a decis eliberarea oficialilor separatiști reținuți

0
493

Catalanii au început să iasă în stradă după ce, cu puțin timp în urmă, un Tribunal din Barcelona a decis punerea în libertate a celor 15 oficiali ai guvernului separatist, arestați ieri sub acuzația de implicare în organizarea la 1 octombrie a referendumului pentru autodeterminare, interzis de justiţie.

Vicepreşedintele guvernului separatist, Oriol Junqueras, a declarat „că regulile jocului au fost alterate” după ce Garda Civilă spaniolă a reţinut mai mulți responsabili ai guvernului Cataloniei și au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot, în urma mai multor percheziții.

Operațiunea a stârnit un val de nemulțumire în rândul militanților separatiști, în special la Barcelona, unde mii de oameni au ieșit în stradă. Ei au protestat și au scandat sloganuri precum: „Afară cu forţele de ocupaţie!” și „Vom vota pentru a fi liberi.”

Guvernul  de la Madrid „a suspendat de facto autonomia Cataloniei şi aplică de facto starea de urgenţă”, a afirmat liderul catalan Carles Puigdemont, care a acuzat executivul spaniol că este „totalitar” şi că încalcă „drepturile fundamentale”.
La rândul său, premierul Mariano Rajoy afirmat în Parlament că: „avem cu toţii obligaţia de a respecta legea”.

Presa a prezentat operațiunea Gărzii Civile ca o lovitură decisivă dată organizării logistice a referendumului pe care Curtea Constituţională spaniolă l-a interzis.

Catalanii susţin în proporţie de peste 70 la sută ideea de a organiza un referendum oficial, cu acordul guvernului central, pentru a şti dacă majoritatea populaţiei vrea independenţa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ