Ucraina: Noua Lege a Educaţiei limitează școlarizarea în limba maternă

0
283

Minoritățile din Ucraina au luat atitudine faţă de noua Lege a Educaţiei, adoptată marţi de Rada Supremă de la Kiev, după ce dreptul la educație în limba maternă a fost limitat.  

Reprezentanţii etnicilor românii, din Ucraina, au semnat un Apel către preşedintele Petro Poroşenko, căruia îi cere respingerea prin veto a acestei legi, deoarece ar putea genera noi conflicte, nemulţumiri sociale şi instabilitate în ţară, scrie portalul BucPress din Cernăuţi.

O poziție similară a fost adoptată, ieri, și de Guvernul ungar.

Autoritățile de la Budapesta spun că noua lege privează minorităţile etnice, din Ucraina, de acces la şcolarizare în limba lor maternă, ceea ce le limitează oportunităţile de a prospera în ţara natală.

Noua lege prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Legea vine în contradicţie cu angajamentele anterioare ale Ucrainei de a nu limita drepturile minorităţilor.

Parlamentari, care reprezintă minorităţile etnice din Ucraina, au protestat față de adoptarea proiectului de lege. Prezent la sesiunea de marţi a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiş, etnic român, nu a participat la vot. El și-a retras cartela de deputat din sistemul electronic în semn de protest.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ