Colapsul democrației în România este cauzat de partidele politice

3
558

Criza guvernamentală din aceste zile reflectă într-un mod exemplar colapsul democrației românești. Nu este nimic nou sub soare, ba chiar aș putea spune că totul era previzibil de acum un an și ceva când PSD-ul își punea în frunte, în urma unui simulacru de scrutin intern, un stăpân, pe dl Dragnea Liviu; PNL avea o conducere nelegitimă, numită de președintele țării; iar guvernarea era asigurată de o echipă de tehnocrați care a fost trimisă la Palatul Victoria de șeful statului și „validată” ca urmare a unor calcule politice meschine.

Într-un editorial pentru Cotidianul, filosoful Andrei Marga încearcă să facă o radiografie a societății românești și să identifice cauzele care au contribuit la degradarea „situației din țara noastră, dominată de o democrație butaforică și clientelară.”

Domnia sa identifică trei cauze: „incompetența celor desemnați de partide să conducă instituții, reglementările șchioape ce nu pot să blocheze abuzurile și securismul vizibil sau subteran prin toate instituțiile statului.”

Trebuie spus că dl Marga are dreptate, dar el nu identifică cauzele, ci efectele, cele care ilustrează starea de fapt din România.

Democrația românească este viciată de un principal factor și acesta este lipsa unei tradiții democratice. După căderea comunismului noi am importat o serie de instituții democratice, dar nu am reușit să generăm o cultură democratică și să creăm o tradiției democratică. De ce ?

Din cauza partidelor politice. Acestea sunt principalii actori responsabili de răspândirea în societate a unui mod de viață democratic, guvernat de libertatea de gândire și acțiune, de competiția între curentele de opinie pe marginea felului în care urmează să se dezvolta țara, dar și de promovarea unor valori precum: integritatea, onestitatea, responsabilitatea, adevărul, dreptatea etc.

Așadar, nu putem vorbi de democrație fără un mod de viață democratic, în care să domnească încrederea și să fie încătușate frica și abuzurile instituțiilor statului.

Dacă ne uitam la partidul de guvernare (și nu numai) vom observa că cultura organizațională este una de tip autoritar/dictatorial, care nu are nimic în comun cu democrația, adică cu libertatea de a gândi și acționa. PSD-ul este o structură politică piramidală în care există un stăpân, înconjurat de o camarilă și care conduce mai multe feude după principiul „vasalul vasalului meu”. Oricine are o altă opinie este declarat trădător de neam, fie servește unor forțe oculte și trebuie executat în piața publică. PSD-ul cultivă minciuna, obediența și slugărnicia și singurul efort pe care îl face este cel de promovare a unei imagini pozitive prin promisiuni fanteziste și prin asocierea cu diverse personalități necompromise, de obicei tineri, care să poată fi controlați de niște politruci corupți și avizi de putere.

Nu poți să ai instituții democratice funcționale cu oameni care nu cred în valorile democrației și a căror scop este puterea de dragul puterii.

Dacă noi am lupta pentru apărarea libertății individuale, dacă noi am avea lideri politici virtuoși, am cultiva încrederea în instituțiile democrației și am democratiza partidele nu am avea anomaliile pe care filosoful Andrei Marga le califică drept cauze ale degradării societății românești.

PS. Partidul Social Democrat a discreditat total democrația românească

3 COMENTARII

  1. Uff!DEMOCRATIA!?!Greu concept!Lipsa traditiei democratice=lipsa constiintei civice.Partidele?=Instrumente,scule sau arme folosite de grupuri de cetateni pentru a stabili regulile de functionare ale societatii,drepturile si obligatiile indivizilor.Daca dam vina pe partide,personificam niste obiecte,le inzestram irational cu suflet si vointa.Eu cred ca este vorba de constiinta noastra,neinzestrata cu morala civica,care exterioreaza absurs o vina.

  2. Am remarcat ca sectorul comentarii este formal.Daca desfiintam Parlamentul acesta decadent,cine va nominaliza guverne in numele poporului?Sefii dumneavoastra de la servicii?

    • Îmi cer scuze pentru că am întârziat să permit publicarea comentariilor. Nu știu de unde ați tras concluzia că trebuie desființat Parlamentul? Referitor la partide vă pot spune că ele sunt formate de oameni care au convingeri mai mult sau mai puțin democratice, de aceea este nevoie un proces de reevaluare a modulu cum se face politică în interiorul partidelor ( a le democratiza) pentru a evita un colaps. Și aici un rol important îl au liderii. Vedeți dvs că încrederea în partide scade . de ce? vedeți că oamenii se îndreaptă spre formațiuni și curente extremiste. de ce? Ce fac partidele ? Unde le sunt valorile călăuzitoare, ideologiile ?

LĂSAȚI UN MESAJ