Germania și Franța au negociat un Parlament al zonei euro

0
330

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble și preşedintele Franței, Emmanuel Macron, au căzut de acord asupra înființării unui Parlament european al zonei euro fără modificarea tratatelor.

Oficialul german a explicat astăzi într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica că „există două modalităţi prin care poate fi întărită zona euro: prin modificarea tratatelor sau cu pragmatism prin intermediul unei metode interguvernamentale.”

Cum modificarea tratatelor este o variantă nerealistă, deoarece necesită unanimitate şi ratificarea de către Parlamentele naţionale, iar în unele ţări prin referendum, a rămas utilizarea instrumentelor existente, prin dezvoltarea tratatului și modificarea Mecanismului European de Stabilitate – crede Schaeuble.

El a mai pledat pentru ca în zona euro controlul asupra rigorii bugetare să revină MES şi nu Comisiei Europene.

Rolul noului Parlament al zonei euro ar urma să aibă o putere consultativă.

În campania electoral din Franța, președintele Emmanuel Macron a promis că va promova o mai mare integrare a zonei euro prin înfiinţarea unui Minister de Finanţe al zonei euro şi a unui buget comun. Totodată, a spus că militează pentru înfiinţarea unui Parlament al zonei euro, care să includă parlamentarii europeni din ţările care au aderat la moneda unică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ