Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai semnificativ avans din ultimii şase ani. Un studiu prezentat astăzi de compania de analize financiare Markit arată că Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 56,8 puncte în zona euro,  de la 56,4 puncte luna precedentă și este cel mai ridicat nivel din 2011.

Potrivit acestui  indicator o economie este în expansiune dacă cumulează peste 50 de puncte, sub această valoare indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Economist şef al IHS Markit, Chris Williamson, a declarat că „datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 şi ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE.”

El se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în trimestrul din acest an un avans de aproximativ 0,7 la sută, faţă de o expansiune de 0,5 procente în precedentele trei luni şi în trimestrul patru din 2016.

În zona euro, politica monetară relaxată şi o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6 la sută în 2017 şi în 2018  – a estimat recent Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ