Haos pe aeroporturile din SUA

0
436

După ce preşedintele american, Donald Trump, a interzis accesul în SUA a cetăţenilor din şapte ţări musulmane, liniile aeriene și companii multinaţionale se luptă pentru a face față consecințelor acestei hotărâri.

Reuters ilustrează efectele interdicţiei cu mai multe declaraţii. „Imaginaţi-vă că sunteţi trimis înapoi într-un zbor de 12 ore şi trauma şi nebunia întregii poveşti. Aceştia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici şi au vehicule aici”, a explicat un avocat specializat în imigraţie din Houston, statul Texas.

Decizia lui Trump a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă, blocaţi în aeroporturi din Statele Unite şi din întreaga lume.

Printre cei afectaţi de măsura prezidenţială s-a numărat şi un irakian care lucrase în ţara sa ca translator pentru armata americană. Reţinut pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, deşi avea viză de intrare în SUA, el a fost în cele din urmă eliberat, la intervenţia unor avocaţi.

Avocații celor afectați au fost intentate procese pentru a bloca ordinul.

Agenţiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt şi Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene. KLM a refuzat să transporte în Statele Unite şapte persoane, dintre care două nu au putut fi avertizate din timp şi au fost informate în timpul unei escale.

Compania Google, anterior intrării în vigoare a măsurii,  şi-a rechemat de urgenţă mai mulţi angajaţi din străinătate de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunţat personalul, prin e-mail, că sunt vizaţi peste 100 de angajaţi.

Administrația Trump a interzis, vineri, timp de trei luni intrarea în SUA a cetăţenilor din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Ordinul prezidenţial nu îi vizează pe cetățenii din: Afganistan, Malaezia, Pakistan, Oman, Tunisia şi Turcia.

Iranul a decis să le aplice cetăţenilor americani aceleaşi restricţii care le sunt impuse de SUA cetăţenilor iranieni. Ministerul iranian de Externe precizează că măsura rămâne în vigoare până când SUA vor ridica interdicţia în baza căreia cetăţenii iranieni nu pot intra pe teritoriul SUA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ