NATO: Rusia își crește prezența în Balcanii de Vest

0
382

Alianța Nord-Atlantic a constatat o prezenţă crescândă a Rusiei în Balcanii de Vest și intenționează să răspundă  propagandei rusești printr-o dezbatere deschisă şi liberă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic,  că Alianţa nu caută o confruntare cu Rusia, dar crede în dreptul suveran al fiecărei ţări de a-şi decide viitorul. Din acest motiv NATO va contracara ofensiva rusă „printr-o dezbatere deschisă şi liberă, deoarece credem că faptele şi adevărul pe termen lung vor avea câştig de cauză” a subliniat Stoltenberg.

Şeful NATO a amintit în acest context de existenţa unui incident foarte grav în Muntenegru în ziua alegerilor și în care au fost implicați cetăţeni ruşi. Stoltenberg  a explicat că autorităţile din Muntenegru anchetează în prezent cazul, iar „Serbia a ajutat şi a contribuit în încercarea de a aduce în discuţie toate faptele legate de acest incident.”

NATO crede într-o societate deschisă şi consideră că reformele și instituţiile de securitate care se modernizează, vor spori capacitatea de rezistenţă a ţărilor din Balcanii de Vest.

Stoltenberg a afirmat că Podgorica a arătat cât de mult poate realiza integrarea euro-atlantică şi a salutat faptul că 15 ţări ale Alianţei au ratificat deja aderarea Muntenegrului la NATO.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ