Uniunea Europeană intenționează să introducă controale la frontieră

0
389

Toţi cetăţenii statelor Uniunii Europene vor fi verificaţi atât la intrarea cât şi la ieşirea de pe teritoriul comunitar în bazele de date multiple ale UE, potrivit unui proiect de lege negociat de Parlamentul European și Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Documentul care urmează să fie votat de PE și are ca scop creșterea securității în interiorul Uniunii și combaterea terorismului.

Raportorul Parlamentului European, eurodeputata Monica Macovei, a afirmat că „situaţiile de criză, precum ameninţarea teroristă, necesită un răspuns de criză, rapid şi coordonat.” În viziunea ei „securizarea graniţelor externe ale Uniunii Europene poate opri circulaţia teroriştilor, a armelor şi a substanţelor de distrugere în masă.”

Un obiectiv esenţial al negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE a fost acela de a permite relaxarea noilor măsuri la aeroporturi, atunci când acestea încetinesc semnificativ fluxul de călători.

Parlamentul European a inclus în prevederi şi aeroporturile, oferind autorităţilor naţionale o perioada de tranziţie de 6 luni – perioadă care poate fi prelungită cu încă 18 luni – pentru a-şi pune la punct infrastructura necesară la graniţele din aeroporturi. După aceasta perioadă, controalele urmează să devină sistematice, aplicabile tuturor călătorilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ