Tratatul dintre Uniunea Europeană şi Canada ar putea fi anulat – Valonia amenință că va sista negocierile

0
343

Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada riscă să nu fie semnat, deoarece premierul Valonia, Paul Magnette, a spus că va „sista negocierile”, dacă  vor continua să se exercite presiuni asupra Parlamentului acestei regiuni belgiene.

Valonii s-au arătat deja iritaţi de ultimatumul pe care Uniunea Europeană l-a dat Belgiei, ca până până luni seară să ia o decizie cu privire la semnarea acestui acord, ultimatum despre care Paul Magnette a apreciat că „nu este compatibil cu procesul democratic”.

Ei sunt nemulţumiți de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne.

Documentul ar trebui semnat la summit-ul UE-Canada, programat pentru joi, dar care ar putea fi anulat dacă până atunci nu se ajunge la o înţelegere cu Valonia. Totuşi, Comisia Europeană a refuzat astăzi să se pronunţe asupra acestui summit şi a cerut „răbdare”.

Anularea acordului va conduce la păstrarea vizelor pentru românii și bulgarii care vor să călătorească în Canada.

România şi Bulgaria au fost de acord să semneze Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada după ce obiecţiile cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru toate statele comunitare au fost acceptate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ