Acordul TTIP nu va fi semnat în mandatul lui Obama

0
313

Obiectivul iniţial al Comisiei Europene de semnare a Acordului Transatlantic de Parteneriat Comercial şi Investiţii (TTIP) între Uniunea Europeană şi Statele Unite în mandatul preşedintelui Barack Obama nu mai este avut în vedere de miniştrii europeni ai Comerţului, reuniţi astăzi la Bratislava.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstroem, a admis  că „pare din ce în ce mai puţin probabil să ajungem la un acord final până la finalul administraţiei Obama.”  Ea a explicat că în pofida reticenţelor unor state membre UE precum Franţa şi Austria, negocierile nu au fost suspendate.

Potrivit unei surse europene, cu ocazia unei runde de discuţii care a avut loc astăzi, cel puţin 20 de miniştrii europeni ai Comerţului s-au declarat în favoarea continuării negocierilor, iar cel puţin 12 state europene, printre care Italia, Spania şi Marea Britanie, şi-au exprimat în mod public sprijinul pentru continuarea negocierilor.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013 și a avut ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ