Ankara a cerut oficial Statelor Unite arestarea lui Fethullah Gulen

0
310

Turcia a cerut oficial Statelor Unite ale Americii arestare lui Fethullah Gulen sub acuzaţia că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie – transmite astăzi  agenția Anadolu.

Ankara îi acuză pe membrii mişcării religioase a lui Gulen că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni, în care militari rebeli au preluat controlul asupra unor tancuri şi avioane de luptă, au bombardat parlamentul şi au ocupat mai multe străzi în încercarea de a prelua puterea în Turcia.

Ankara a solicitat în mai multe rânduri Washingtonului extrădarea lui Gulen, care neagă faptul că a jucat un rol în tentativa de puci.

Predicatorul este un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar acum este acuzat că a condus și controlat direct tentativa de lovitură de stat.

Președintele Erdogan și omologul său american Barack Omaba au discutat această chestiune la summit-ul G20 din China, unde liderul de la Casa Albă i-a explicat lui Erdogan că decizia va fi una juridică, nu politică.

La rândul său, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat cu prilejul vizitei la Ankara că „înţelege sentimentele intense” ale guvernului şi poporului turc pe subiectul Gulen, dar a cerut mai multe probe juridice care să îl incrimineze pe fostul imam.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facţiune a armatei s-a răsculat șia încercat să răstoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurări fără precedent în administraţia turcă – armată, justiţie, media, educaţie – pentru a-i alunga pe simpatizanţii lui Gulen. Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu peste 270 de morţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ