Noi discuții între Rusia și SUA pe tema conflictului din Siria

0
373

Rusia și SUA au început astăzi, la Geneva, o nouă rundă de discuții pentru soluţionarea conflictului din Siria.

Miniştrii de externe american şi rus, John Kerry şi Serghei Lavrov încearcă să relanseze un plan de pace adoptat la sfârşitul anului trecut de comunitatea internaţională, care include o încetare a focului durabilă, un ajutor umanitar substanţial şi un proces de tranziţie politică între regimul sirian şi opoziţia moderată.

Discuţiile  se vor concentra pe reducerea violenţei, creşterea ajutorului umanitar pentru poporul sirian şi găsirea unei soluţii politice pentru a pune capăt războiului civil – a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby.

După cinci ani şi jumătate de haos în Siria, în care au murit peste 290.000 de oameni, Kerry a fost acuzat de criticii săi că încearcă să ajungă cu orice preţ la un acord cu Rusia asupra Siriei, cu patru luni înainte de sfârşitul preşedinţiei lui Barack Obama.

Numeroasele negocieri ruso-americane nu au dus însă până în prezent la nimic concret. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin s-a referit la o „anumită apropiere a poziţiilor” în dosarul sirian, după o întâlnire informală cu Barack Obama în marja summit-ului G20.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ