Românii de la sud de Dunăre sunt împiedicați să-și învețe limba maternă

0
369

În Serbia, accesul copiilor români la cursurile de iniţiere în limba maternă este obstrucționat de autorități – a atras astăzi atenția Asociaţia pentru Cultura şi Tradiţia Românilor (ACTR) „Dunărea”.

Președintele acesteia, Tihan Matasarevici, a declarat că „din păcate, nici o oficialitate nu este interesată în acest spaţiu de identitatea noastră românească. Autorităţile boicotează orice demers al nostru de protejare a fiinţei naţionale.”

El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia autorităţilor publice locale de a bloca accesul copiilor la cursurile de iniţiere în limba română, cu elemente de cultură naţională, în anul şcolar 2016-2017 – conform unei decizii ministeriale.

Multe cadre didactice implicate în studierea limbii române, în ciclurile primare şi gimnaziale, au abandonat lupta pentru renaşterea naţională a minorităţii naţionale române. Din cauza şantajului la care sunt supuşi, profesorii preferă fictiv să asigure prezenţa la ore a copiii românilor. Dacă nu ar proceda astfel şi-ar pierde catedra – a explicat Matasarevici.

În opinia acestuia, singurele posibilităţi ca familiile de români să-şi înveţe copiii limba română sunt înscrierea la modulele de cursuri înfiinţate la Central Cultural Românesc din Kladovo, divizie a ACTR „Dunărea” din Serbia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ