BCE: Principala problemă a băncilor din zona euro sunt creditele neperformante

0
394
Mario Draghi, President of the European Central Bank

Creditele neperformante din sistemul bancar al zonei euro reprezintă principala problemă care va afecta în viitor profitabilitatea instituţiilor financiare şi creditarea.

Declarația a fost făcută astăzi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a atras atenția asupra necesităţii rezolvării acestei probleme.

Banca Centrală Europeană estimează că 7,1 la sută din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele anului trecut, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Dintre țările zonei euro cele mai expuse sunt  Italia şi Grecia.

Mario Draghi a recomandat o abordare serioasă a autorităţilor de supervizare, o dezvoltare a pieţei creditelor neperformante pentru o funcţionare completă şi acţiuni din partea guvernelor. Totodată, a mai sugerat și dezvoltarea unui mecanism public de backstop, pentru a evita vânzările în regim de urgenţă.

Economia zonei euro ar putea beneficia de noi măsuri de stimulare dacă în urma votului alegătorilor din Marea Britanie de a ieşi din UE perspectiva economică regională se înrăutăţeşte, a mai spus Draghi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ