Reprezentanții puterii și opoziție siriene au sosit la Geneva pentru negocieri

0
303

La Geneva încep mâine negocierile indirecte între reprezentanții regimului Asad și cei ai opoziției siriene, sub egida ONU. Ei  urmează să abordeze, pentru prima oară în mod concret, viitorul ţării, sfâşiată de cinci ani de război civil.

Pe agendă negocierilor se vor afla un nou guvern care să includă toate tendinţele, o nouă Constituţie şi organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale sub egida ONU, în termen de 18 luni.

Puterea este reprezentată de negociatorul-şef al Damascului, Bashar al-Jaafari, ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite , iar opoziţia de Mohammed Allouche.

Principalul dezacord între părți îl reprezintă soarta lui Assad, opoziția dorește instalarea unei autorităţi de tranziţie fără un rol pentru actualul preşedinte.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat la sfârșitul săptămânii că această a doua rundă de discuţii va dura până cel târziu la 24 martie. Prima rundă, organizată luna trecută, a luat sfârşit brusc din cauza intensificării loviturilor aeriene ale Rusiei, aliat al Damascului, în Siria.

În prezent, în Siria este în vigoare un acord de încetare a ostilităţilor negociat între Washington şi Moscova și care datează din 27 februarie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ