B. Obama: Atacurile împotriva poliției „deservesc cauza” celor care se preocupă în mod legitim de carenţele sistemului judiciar american.

0
344

200 de americani au fost arestați în mai multe orașe din SUA după manifestațiile organizate  împotriva abuzurilor comise de poliției împotriva afroamericanilor.

Oamenii au ieșit pe stradă pentru ca să aducă un omagiu în special afroamericanilor ucişi de poliţişti, după două decese petrecute în statele Louisiana şi Minnesota, filmate de martori

Una dintre aceste omucideri a avut loc pe un drum din Saint Paul, în cursul unui banal control rutier, când un polițist a ucis un angajat de culoare al unei cantine şcolare, sub privirile însoţitoarei lui şi a fetiţei acesteia. Poliţistul care a tras şi-a justificat gestul prin faptul că tânărul de 32 de ani avusese o armă în maşină.

Cetățenii acestui oraș din Minnesota au ieșit în stradă în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a-l comemora iar manifestaţia a degenerat, după ce participanţii au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au refuzat că evacueze o arteră rutieră. În total, 102 persoane au fost arestate.

Primarul din Saint Paul, Chris Coleman, a declarat că nu va tolera gen de violenţe incalificabile, pentru că „nu au legătură cu doliul, aceasta se numeşte răscoală.”

Membru grupului Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează), Deray McKesson, şi-a filmat propria arestare prin aplicaţia Periscop și a spus că poliţia i-a provocat toată noaptea. El ieșit să denunțe abuzurile poliției la o altă manifestaţie în oraşul Louisiana, unde un vânzător de CD-uri a fost și el ucis după ce a fost imobilizat la pământ.

Preşedintele Barak Obama şi-a reînnoit apelurile la calm și a afirmat că atacurile împotriva poliţiştilor „deservesc cauza” celor care se preocupă în mod legitim de carenţele sistemului judiciar american.

El a spus că se va  deplasa mâine în Dalas, unde va ține un discurs în cadrul unei ceremoniei ecumenice și se va întâlni cu familiile polițiștilor uciși și răniți de soldatul american – a anunţat Casa Albă.

Tensiunile din orașele americani s-au declanșat la 48 de ore după ce un fost soldat american de culoare a împușcat mortal 5 polițiști și a rănit alți 7 în Dallas.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ