Statul Islamic a pierdut din teritoriu și din sursele de finanțare.

0
389

Organizaţia teroristă Stat Islamic a pierdut, în primele şase luni ale anului, 12 la sută din teritoriul pe care îl controla şi a suferit o scădere dramatică a veniturilor.

Potrivit unei analize publicate astăzi de compania de informaţii şi analize globale IHS, jihadiștii mai controlează în prezent 68.300 de kilometrii pătrați în Siria şi Irak, din cei 90.000 de kilometrii pătrați la începutul anului trecut.

Statul Islamic a pierdut recent teren în faţa forţelor kurde în nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene în zona deşertică din centrul ţării, şi în favoarea forţelor de securitate irakiene la vest şi nord de Bagdad.

Totodată,  veniturile lunare ale jihadiştilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul anului trecut la 56 de milioane în primăvara acestui an estimează IHS.

Acelaşi raport mai notează că ofensiva actuală a forţelor conduse de kurzi la Minbij, în nordul Siriei, constituie o ameninţare majoră pentru Raqqa, capitala de facto a SI, şi pentru capacitatea organizaţiei de a acţiona ca un stat, un factor-cheie în propaganda grupării.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ