ONU: Numărul refugiaților în lume a atins nivelul record de 65 de milioane

0
401

Numărul persoanelor strămutate şi al refugiaţilor care fug din calea conflictelor şi persecuţiilor în întreaga lume a atins, anul trecut, nivelul-record de 65,3 milioane.

Într-un raport prezentat astăzi de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se arată că este pentru prima dată când este depăşit pragul de 60 de milioane de oameni, adică ceva mai mult decât întreaga populaţie a Marii Britanii.

Potrivit raportului Global Trends numărul refugiaţilor – persoane care şi-au părăsit ţara – se ridică la 21 de milioane, iar cel al persoanelor deplasate – care şi-au părăsit căminele fără a-şi părăsi şi ţara – este de 40 de milioane.

Principalele şase ţări care au primit cel mai mare număr de refugiaţi sunt: Turcia  cu 2,5 milioane, Pakistan cu 1,6 milioane, Liban cu 1,1 milioane, Iran cu aproape 950 de mii, Etiopia cu peste 700 de mii şi Iordania cu 660 de mii – se mai arată în document.

În ce privește numărul cererilor de azil în țările industrializate reportul consemnează un alt record de 3,2 milioane de solicitanţi. Cele mai multe solicitări de azil au fost înregistrate anul trecut în Germania 441.000 de solicitări, urmată de Statele Unite ale Americii, cu 172.000 de cazuri.

Potrivit UNHCR, 51 la sută dintre refugiaţii de la nivel mondial sunt copii, dintre care mulţi pleacă singuri din ţările lor. Este cel mai mare număr de copii înregistrat vreodată de agenţia ONU şi „dovedeşte faptul că fenomenul imigraţiei globale afectează în mod disproporţionat vieţile celor tineri” – se mai arată în raport.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ