Inițiativa României de a crea o flotă la Marea Neagră a fost respinsă categoric de Bulgaria

0
395

Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România. Premierul Boiko Borisov a declarat astăzi că „nicio iniţiativă şi niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe documente strategice, iar poziția Bulgariei a fost clară la întâlnirea pe care a avut-o preşedintele Rosen Plevneliev, cu şeful statului român, Klaus Iohannis.

Președintele român, Klaus Iohannis, a declarat la Sofia că iniţiativa navală de la Marea Neagră este naturală „şi este corect ca la ea să participe ţările riverane.” La  această iniţiativă, la „care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO. ” – a mai spus șeful statului român.

Rosen Plevneliev a declarat că Bulgaria a făcut o evaluare adecvată a mediului de securitate şi nu crede că s-a schimbat ceva.

Liderul de la Sofia a amintit că planul de dezvoltare al forţelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ şi achiziţia a două nave de patrulare.

Preşedintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă iniţiativă de cooperare regională de apărare maritimă, iar Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO.

Șeful statului bulgar a afirmat că aceasta este o iniţiativă de instruire şi a cerut presei să înceteze să mai scrie despre „construirea unei flote împotriva cuiva.” „Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri şi idei” – a insistat el.

România a prezentat un plan a unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România şi Turcia, faţă de care el şi-a exprimat însă dezacordul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ