FMI cere României să anuleze măsurile fiscale pentru anul viitor

0
385

Măsurile fiscale aprobate de autorităţile române sunt prociclice şi vor duce la creşterea datoriei publice a declarat astăzi şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Reza Baqir.

El a cerut autorităților de la București să amâne sau să anuleze o serie dintre măsurile fiscale care vor intra în vigoare anul viitor pentru a se putea face economii la buget şi a se readuce datoria publică pe un trend descendent.

Baqir este de părere că din reforma salariilor se pot obţine economii de 1,5 procente din PIB, dar și de la capitolul cheltuieli de capital, pentru că în România acestea din urmă sunt mai mari decât pe celelalte segmente.

Reprezentantul FMI susţine că proiectele mari trebuie prioritizate, iar această măsură trebuie extinsă apoi la proiecte medii şi la cele locale. În plus, trebuie realocate fondurile de pe proiecte ineficiente către cele cu eficienţă mai mare.

În afara reducerii TVA de la 20 la sută la 19 procente, Codul Fiscal mai prevede, pentru anul viitor, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supra-accizei la carburanţi.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale acestui an s-a încheiat cu un excedent de 130 de milioane de lei, respectiv 0,02 la sută din PIB, faţă de 5,96 de miliarde de lei, respectiv 0,84 la sută din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează astăzi Ministerul Finanţelor.

La sfârşitul primului trimestru al anului în curs, excedentul bugetar a atins 3 miliarde lei, respectiv 0,4 procente din PIB.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ