Interviu cu Adrian Severin: Primarul Bucureștiului cred că a fost desemnat, iar alegătorii vor trebui să participe doar la un ritual

0
1162

Candidatul PDS, Adrian Severin, luptă pentru apărarea intereselor cetățenilor Capitalei și denunță alegerile trucate organizate sub un „regim de ocupație”. El crede că se poate ajunge la coeziune socială și economică doar prin asumarea valorilor creștinismului, care alcătuiesc baza morală a stângii democrate.

Globalizarea: În campania electorală v-ați manifestat de multe ori nemulțumirea că mass-media au tratat discriminatoriu candidații la Primăria Generală a Capitalei. Recent chiar v-ați solidarizat cu un adversar politic, pentru a denunța refuzul inițial al TVR de a invita la dezbateri candidații „slab” cotați în sondaje. Ce explicații aveți ?

Adrian Severin: Explicația stă în faptul că avem de a face cu „alegeri sub regim de ocupație”. Deci cu false alegeri. Nu știu cine va fi primarul Bucureștiului dar cred că el a fost deja desemnat iar alegătorii vor trebui să participe doar la un ritual care să oficializeze o decizie luată fără ei. Dacă desemnarea nu s-a produs încă ea va avea loc în următoarele zile sau ore. În măsura în care nu s-a ajuns sau nu se va ajunge la o înțelegere – nu între candidați ci între grupurile de interese ale căror marionete sunt – vom asista la câteva lovituri sub centură care vor propulsa câștigătorul. Grupurile de interese identificate de mine sunt mafia locală, poliția politică și puterile suzerane sau celebrii „licurici” mai mari sau mai mici. Întrucât România este o colonie, influența cea mai mare o vor avea cele din urmă, ele însele într-o rivalitate care le obligă la alianțe cu jucători interni. Totodată, trebuie observat că nici o entitate externă nu și-a asumat, asemenea puterilor imperiale de altădată, în mod formal răspunderea pentru administrarea României. Aceasta se realizează prin interpuși deopotrivă corupți și coruptibili, recrutați din rândurile clanurilor mafiote autohtone. Așa stând lucrurile eventualii candidați neagreați pe lista scurtă a oligarhiilor oculte în concurs, trebuie scoși din joc ori cu ajutorul forței – la noi în prezent reprezentată de „brațul înarmat al industriei anti-corupției”, DNA & Co. – ori prin tăcerea cu care sunt copleșiți. Ambele metode au fost aplicate. Cum eu am și informație și experiență și chiar încrederea multor români, fără a fi însă sub controlul nimănui, cum s-a putut constata că amenințarea „asasinatului judiciar” nu mă intimidează, s-a trecut la cea de a doua metodă. Nu am fost lăsat să vorbesc oamenilor pe canalele presei audio-vizuale sub cuvânt că „nu am șanse”, ca și când reporterii televiziunilor știu cu cine votează electoratul. În puținele ocazii în care am reușit să apar, aceiași reporteri au pretins că ei știu mai bine care sunt așteptările oamenilor și au încercat să mă oblige a vorbi despre orice mai puțin de ceea ce eu voiam să ofer acestora pentru ca ei să decidă liber dacă oferta îi interesează sau nu. Cam așa a fost.

Globalizarea: În programul dvs. electoral „Manifestul Partidului Dreptății Sociale către bucureșteni” ați scris la punctul 21 că sunteți un altfel de candidat, iar la punctul 19 propuneți un altfel tip de primar. Credeți că dacă veți fi ales veți putea fi altfel decât ceilalți? Veți reuși să învingeți grupurile de interese economice și financiare, care prin legi favorabile au reușit să elimine din comunitatea bucureșteană toți acei cetățeni care nu le-au fost utili pentru obținerea de profit? Veți reuși să păziți  Bucureștiul de apariția acelor ghetouri de săraci, așa cum vedem la Paris sau în alte metropole ?

Adrian Severin: Primarul Bucureștiului are ca prima urgență organizarea locuitorilor Bucureștilor ca o armată civică mândră de identitatea ei, conștientă de interesele ei și gata să își îndeplinească responsabilitățile, armată care să pornească lupta pentru reabilitarea suveranității naționale, cea pentru redefinirea relațiilor între autoritatea locală și autoritatea centrală, cea pentru democratizarea vieții bucureștenilor și refacerea legăturii dintre social și politic, precum și cea pentru înlocuirea actualului regim oligarhic corupt care domină astăzi capitala României cu un regim al dreptății sociale autentice și durabile. Este, evident, o bătălie deosebit de grea. Nu pot garanta că sub conducerea mea bucureștenii o vor câștiga. Pot garanta  însă că voi încerca și că voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a-i pune în situația de a învinge. Dacă nu voi izbândi, cel puțin voi fi aprins o candelă la lumina căreia visul nu va muri niciodată și îi va aduna pe români, încurajându-i prin chiar exemplul curajului nostru.  

 Globalizarea: Am văzut că ați vorbit despre valorile creștine și ați plasat Bucureștiul ca punct de referință „al  identității culturale europene integrate” – București capitala latinității orientale. În ce măsură veți lupta pentru apărarea și promovarea acestor valori, în condițiile în care autoritatea și sacralitatea BOR se doresc a fi distruse, iar valorile creștine „iubirea, milostenia,  familia naturală, dreptul la viață al fetușilor” sunt considerate retrograde?

Adrian Severin: BOR este ultima redută de apărare a națiunii române, după ce toate celelalte au căzut ca urmare a unei strategii de compromitere sau au fost abandonate. În același timp, valorile creștinismului, evocate de dvs, alcătuiesc baza morală a stângii democrate care trebuie să circumscrie politicile de integrare socială, de dreptate socială și de solidaritate socială, cu respectarea tuturor libertăților individuale. Numai prin ele se poate ajunge la coeziunea socială, economică și teritorială a statului român și poate fi salvată națiunea română. Sunt motivele pentru care cei care vor să domine România și să aneantizeze neamul românesc atacă aceste valori și instituții. Ele trebuie apărate. Fiecare comunitate de români are obligația și interesul de a o face. Capitala României este cea dintâi care are această responsabilitate. Așa cum se spunea cândva, în vremurile dramatice în care națiunea română se afirma pe scena lumii, de aici trebuie să răsară soarele pentru toți românii. Cine vrea să slăbească Bucureștiul vrea să slăbească România. Cine vrea să stăpânească Bucureștiul vrea să stăpânească România. Nu trebuie să o permitem.

Globalizarea: Care sunt principalele nereguli sau abuzuri din această campanie electorală care v-au împiedicat să vă exercitați drepturile constituționale și să simțiți că sunteți un candidat cu șanse egale din punct de vedere formal?

Adrian Severin: Aș vorbi mai degrabă de o punere de acord a formei cu fondul. O oligarhie coruptă – acesta este fondul – nu avea cum accepta o formă democratică. Prin urmare într-un regim de ocupație, capitala unei colonii nu avea cum găzdui alegeri libere și corecte. De aici a urmat totul. Din nou, la fel ca în 1990, dar asta este o altă poveste, am încurcat jocurile. Eu nu am intrat în alegeri pentru a captura o primărie sau crezând că într-un mare oraș în care de regulă se aleg partide iar nu indivizi, o voi putea obține. Am intrat pentru a echilibra dialogul și mesajul politic oferindu-le bucureștenilor șansa unui discurs sincer și neconformist, precum și, datorită acestuia, ocazia de a-și defini aspirațiile și de a demonstra cu curaj că mai există cetățeni în România. Căderea în tehnicism și dezavuarea politicului, ca să nu mai vorbim despre lichidarea ideologiilor, reprezintă o diversiune menită să elimine democrația. Discursul politic este unul democratic. Discursul tehnocrat este unul nu antidemocratic ci în afara democrației. Împingerea dezbaterii în afara democrației deschide drumul spre dictatură. El este discursul cu care în trecut s-a impus fascismul. Spre deosebire de toți ceilalți candidați, propunând modelul „primarului lider politic” și al „primarului tribun al plebei”, în contrast cu modelul „primarului tehnocrat-populist”, am avansat sau amenințam să avansez un mesaj democratic. Amenințam de asemenea să resuscit fibra democratică a conștiinței bucureștenilor. Asta nu făcea parte din scenariu. Mulți s-au așteptat, în consecință, ca asupra mea să se reverse un fluviu de injurii și calomnii. S-a ales o altă strategie, mai puțin așteptată dar mult mai eficientă. Împotrivă-mi s-a dezlănțuit conspirația tăcerii. Trebuia să fiu invizibil. Vocea mea nu trebuia auzită. Trebuia să mi se interzică singurul lucru pe care îl doream: o tribună, un microfon. Aceasta este cauza și totodată maniera de manifestare a abuzurilor. Am fost transformat în candidatul invizibil. Această strategie a avut și victime colaterale. Au trebuit ocultați mai mulți candidați pentru a se ascunde faptul că eu sunt adevărata țintă. Am fost obligat să mă rezum la o campanie aproape exclusiv pe rețelele de socializare. Cât am reușit? Se va vedea. Repet însă: sunt mulțumit că am încercat. Precum și că am obligat sistemul oligarhic să-și devoaleze impostura democrată. Sper că prin această încercare am insuflat curaj celor care îmi vor urma. Și astfel, visul nu va pieri.

Globalizarea: Promisiunile dvs. sunt generoase și pline de speranță, dar în condițiile în care nu veți ocupa fotoliu de primar general, vă luați angajamentul, într-un mesaj scurt, că nu-i veți abandona pe alegătorii care au investit votul lor în proiectul dvs. și că veți continua lupta, pentru ca și ei să aibă un reazem, o speranță?

Adrian Severin: Lucrul se înțelege de la sine. Pentru mine punctul terminus al acestei angajări nu au fost pseudo-alegerile de la 5 iunie. Am spus că nu primăria Bucureștiului a fost obiectivul meu strategic. Indiferent de scorul din confruntarea tactică, ținta mea strategică a fost atinsă. Cel puțin la nivelul minimal. Mai mult vom ști duminica viitoare. De aceea este logic ca lupta să continue. Și o voi continua. Atât cât îmi va permite viața.

1238331_677497992262985_1021412747_n 1476401_460314530758141_75122704_n

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ