Consultări americano-saudite în dosarele: sirian și libian

0
404

Regele Salman al Arabiei Saudite și secretarul de stat american John Kerry au avut astăzi o întrevedere pe tema situației din Siria şi din Libia.

Întâlnirea a avut loc la Jeddah, oraş-port din vestul Arabiei Saudită care serveşte drept capitală de vară a regatului.

Întrevederea a urmărit stabilirea unei agende comune pentru reuniunile internaţionale prevăzute săptămâna viitoare la Viena – potrivit unor responsabili americani.

Prima dintre ele este programată mâine și este consacrată dosarului libian. Comunitatea internațională se întâlnește pentru a susține guvernul de uniune naţională, care este „centrat pe securitate”, pentru a sprijini lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

A doua reuniune este dedicată dosarului sirian. Grupul Internaţional de Sprijin pentru Siria alături de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se vor reuni poimâne pentru a „consolida încetarea ostilităţilor (…), ca să facă astfel încât să existe un acces umanitar în întreaga ţară şi ca să accelereze tranziţia politică”.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi SUA s-au deteriorat uşor în ultimii ani, în special după acordul internaţional în dosarul nuclear iranian şi începutul apropierii dintre Washington şi Teheran.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ