Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă teroristă din cauza grupărilor republican irlandeze

0
402

Guvernul britanic a ridicat astăzi la 3, pe o scară până la 5, nivelul de alertă antiteroristă în legătură cu Irlanda de Nord.

Măsura vizează Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Ministrul de interne britanic, Theresa May, a justificat această decizie prin „ameninţarea persistentă reprezentată de activitatea republicană disidentă din Irlanda de Nord, ceea ce crește posibilitate unui atac terorist.”

Armata Republicană Irlandeză a anunţat în 2005 că a depus definitiv armele, dar grupări republicane disidente sunt suspectate că sunt în continuare active.

În luna martie, o grupare care se autointitulează „Noua IRA” a revendicat un atentat cu bombă comis la Belfast şi soldat cu moartea unui gardian de închisoare.

În aceeaşi lună, poliţia britanică a descoperit o importantă ascunzătoare de arme şi explozibili, într-un parc la 50 de kilometri nord de Belfast.

Referitor la terorismul internaţional şi ameninţarea reprezentată mai ales de gruparea Stat Islamic, nivelul de alertă în ansamblul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost fixat la „grav” din august 2014.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ