Arabia Saudită vinde un pachet din acțiunile celei mai mari companii din lume

0
370

Arabia Saudită intenţionează să vândă un pachet mai mic de 5 la sută din acţiunile companiei petroliere de stat Arabian American Oil Company (Aramco), care este evaluată la peste 2.000 de miliarde de dolari.

Prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, a declarat astăzi că Aramco va fi transformată într-o companie de tip holding cu un Consiliu de Administraţie ales, ceea ce va permite ulterior ca unele din subsidiarele companiei să fie listate şi ele la bursă.

Prințul a mai spus că  intenționează să înfiinţeze și cel mai mare fond de investiţii din lume, ale cărui active vor proveni din vânzarea unei mici părţi din acţiunile Aramco.

Ambele măsuri fac parte dintr-un vast plan de reforme, denumit „Vision 2030”, care dezvăluie priorităţile de reformă pentru următorul deceniu şi jumătate.

Planul are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol, un produs al cărui preţ este în scădere de aproximativ doi ani.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15 la sută din depozitele mondiale de petrol.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ