Reformele juridice din Ucraina puse sub semnul întrebării

0
272

Uniunea Europeană a cerut astăzi Ucrainei să numească un procuror general independent şi care să aibă competenţe juridice, după ce puterea de la Kiev și-a propus să modifice legislația pentru a-i permite lui Petro Poroşenko să numească un procuror general fără studii de drept sau care nu are 10 ani de experienţă în acest domeniu.

Dacă va fi adoptată această modificare în legislaţia, atunci un candidat precum Iuri Luţenko, de meserie inginer, în prezent şeful grupului parlamentar al Blocului Poroşenko, ar putea primi postul de procuror general.

În cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a declarat că populaţia are nevoie de un semn clar de angajament pentru reforme serioase şi pentru a se pune capăt vechilor practici. În acest sens oamenii aşteaptă ca procurorul general să fie o persoană familiarizată cu problemele juridice şi care ar trebui să aibă pregătire în acest domeniu.

Parchetul general ucrainean este bănuit de zeci de ani că ia decizii motivate politic. În pofida schimbării puterii în Ucraina la începutul anului 2014, după revolta proeuropeană din Piaţa Maidan, parchetul general se află încă în mod regulat în mijlocul unor scandaluri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ