Alegeri legislative în Siria

0
358

În Siria sunt organizate astăzi alegeri legislative, contestate de opoziţie şi de Occident. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00 şi urmează să se închidă după 12 ore, cu excepţia cazului în care Comisia Electorală decide să prelungească procesul electoral „datorită afluxului” de alegători.

Sunt deschise peste 7.000 de birouri de vot, în condiţii sporite de securitate, în 13 dintre cele 15 provincii al țării. Excepţie fac regiunile Raqqa şi Idlib, aflate sub controlul grupărilor jihadiste Stat Islamic şi Frontul Al-Nosra.

În competiția pentru cele 250 de locuri din Legislativ s-au înscris inițial 11.341 de candidaţi cu vârste de peste 25 de ani, dar au rămas doar 3.500, deoarece ceilalţi s-au retras – a declarat presei preşedintele Comitetului juridic suprem electoral, judecătorul Hicham al-Chaar.

Zidurile Damascului sunt acoperite cu afişe ale candidaţilor, dar pe cea mai înaltă clădire din împrejurimi domină un banner electoral al partidului Baas, aflat la conducerea ţării de peste o jumătate de secol, cu sloganul „alegerile rezistenţei”.

Alegerile au loc în aceeași zi cu deschiderea celei de-a doua sesiuni a negocierilor indirecte între regim şi opoziţie, sub egida ONU la Geneva.

Scrutinul este considerat „nelegitim” deopotrivă de către opoziţie şi ţările occidentale. În schimb,  Rusia, aliat al regimului de la Damasc, le consideră „conforme Constituţiei siriene actuale”. ONU pledează la rândul său pentru desfăşurarea unor alegeri generale în 2017.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ